Tietokone uutisoi tänään, ettei Soneralla ole koskaan ollutkaan yksinoikeutta iPhonen myyntiin. Uutinen on erittäin kiinnostava niiden kymmenien tuhansien potentiaalisten ostajien (esimerkiksi työliittymää käyttävät) kannalta, jotka eivät ole voineet hankkia puhelinta "väärän" operaattorin liittymän takia.

On myös yllättävää, ettei asia ole tullut julki aikaisemmin. Jos ja kun uutinen pitää paikkansa, mikseivät Elisa ja DNA ole reagoineet tilaisuuteen?

Yksi selitys voi löytyä Applen tiukoista ehdoista. Alaa tiiviisti seuraava tuttavani kertoi, että Apple vaatii myyntiliikkeiltä lähes mahdottomia. Iphonen on oltava näkyvästi esillä liikkeessä eikä sen läheisyydessä saisi olla muiden valmistajien tuotteita. Pienissä liikkeissä iPhonea ei siis voisi myydä lainkaan.

Olisi joka tapauksessa toivottavaa, että myynti avautuisi myös muille operaattoreille. Vaikka kytkykauppa on suuressa maailmassa arkipäivää, Suomen malli on mielestäni ainoa oikea kuluttajan valinnanvapauden ja rehdin kilpailun kannalta.