Olin tutustumassa Playstation 3:lle tämän kuun lopussa ilmestyvään Heavy Rain -peliin, jota kehutaan aidosti onnistuneeksi interaktiiviseksi elokuvaksi.

Kuulostaa lupaavalta.

Palataanpa hieman ajassa taaksepäin. Ennen nimittäin sanapari interaktiivinen elokuva tai elokuvapeli olivat lähes kirosanoja. Yleensä kyseessä oli takuuvarmasti epäonnistunut peli ja epäonnistunut elokuva samassa paketissa. Peli oli ensinnäkin liian lyhyt, pelitapahtumiin ei saanut koskaan vaikuttaa riittävästi (joitain poikkeuksia toki oli, itse pidin jo takavuosien Mean Streets -pc-pelistä) ja graafisesti lopputulos ei muistuttanut elokuvaa millään tavalla.

Yleensä interaktiiviset elokuvapelit jäivät siis jo lähtökohtaisesti kaupan hyllyyn.

Heavy Rain on vakuuttava yritys tehdä todella koukuttava, graafisesti upea ja ennen kaikkea pelattava interaktiivinen elokuva. Pelissä jahdataan origamitappajaksi kutsuttua sarjamurhaajaa.

Nykyajan grafiikka yhdistettynä tehokkaaseen konsoliin mahdollistaa varsin elokuvamaisen lopputuloksen. Näin maahantuojan esittelytilaisuudessa vain pätkiä pelistä (en ole vielä ennättänyt kokeilla itse), mutta niiden perusteella Heavy Rain on ehdottomasti kokeilun arvoinen.

Pelissä pelataan neljää eri hahmoa, joista kuka tahansa voi kuolla ennen pelin päättymistä. Tämä ei lopeta peliä, vaan muuttaa tapahtumien kulkua.

Heavy Rain sisältää noin 50 "kohtausta", joissa pelaajalla on valittavanaan useita erilaisia etenemistapoja. Päähenkilö on tavallinen perheenisä, joka ei osaa tapella eikä käyttää aseita. Pelin yhtenä tarkoituksena on muokata päähenkilöstä sellainen, kun pelaaja itse haluaa. Tämä voi tarkoittaa yksityiskohtaisimmillaan valintaa siitä, valmistaako isä pojalleen mikropitsan vai ravitsemamman kana-aterian.

Pelaaja voi siis rakentaa hahmosta unelmaisän tai välinpitämättömän vätyksen, joka ei juurikaan piittaa pojastaan.

Peli antaa jatkuvasti pelaajalle tekemistä, pieniä askareita, joita voi tehdä tai jättää tekemättä. Kaikki nämä pienet yksityiskohdat tekevät pelistä hyvin elokuvamaisen. Tätä tukee hyvin pelitapahtumiin soveltuva musiikki. Ja ulkona vihmoo koko pelin läpi kova sade.

Palaan peliin vielä, kunhan pääsen uppoutumaan tarkemmin sen käänteisiin.