Sain eilen veljeltäni kutsun Spotifyyn. Tiedän, olen tässä suhteessa jälkijunassa, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Yllätyin myönteisesti, kun hidas kotiläppärinikin latasi Spotify-ohjelman nopeasti ja pääsin lyhyen odottelun jälkeen tutustumaan itse palveluun. Veljeni sanoi jo etukäteen, että paluuta ei ole, ja se pitää ainakin osittain paikkansa.

1250768398_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Palvelu osoittautui kehujen arvoiseksi. Haku on nopeaa ja kappaleet alkavat soida välittömästi, ilman viivettä. Hain ensimmäiseksi tukun Michael Jacksonin musiikkia.

Äänenlaadusta ei sano mitään, koska jouduin vielä soittamaan kappaleita kannettavani omista kaiuttimista. Jatkossa on tarkoitus yhdistää koneeseen hieman tukevampaa äänentoistokalustoa.

Premium-jäsenyyden ostanut veljeni maksaa Spotifysta nyt kymmenen euroa kuukaudessa. Sillä saa tuplasti paremman bitraten (320 kbit/s), käytön ilman puhuttuja mainoksia, kaksi ilmaista kutsua kavereille (Spotify ei ole siis vielä avoinna kaikille) kuukaudessa ja silloin tällöin ennakkolevyjä ennen niiden virallista julkaisua.

Kuulin myös, että Spotify on tulossa premium-käyttäjille kännykkään lähitulevaisuudessa. Silloin se parantaisi selvästi palvelun käytettävyyttä. Nythän Spotify-käyttäjä on pitkälti sidottu kotiin tai työpaikalle työpöytänsä ääreen.

Spotify tallentaa käyttäjän usein kuuntelemaa musiikkia tietokoneen kovalevylle. Siitä on se hyöty, että kyseiset kappaleet latautuvat nopeammin. Ohjelman asetuksista voi määritellä, kuinka paljon kovalevytilaa tallentamiseen käytetään. Valmiina asetuksena on kymmenen prosenttia kovalevykapasiteetista.

Palveluun rakastunut veljeni kehui myös mahdollisuutta luoda yhteisiä soittolistoja kavereiden kanssa. Ideana on, että jokainen soittolistan jakava jäsen voi etsiä uutta kiinnostavaa musiikkia ja lisätä sen listaan. Tämän jälkeen kaikki listaan käsiksi pääsevät näkevät uudet kappaleet ja voivat soittaa niitä.

Spotify kieltämättä muuttaa käsityksen musiikin hankkimisesta. Toivottavasti se vähentää myös musiikin laitonta jakamista vertaisverkoissa.