Kannettavien tietokoneiden hinnat näyttävät laskevan edelleen. Nyt varsin kohtuullisin ominaisuuksin varustellun koneen saa jo alle 400 eurolla. Ostajan kannattaa kuitenkin tarkistaa huolellisesti koneen tekniset tiedot.

Erehdyin itse muutama vuosi sitten ostamaan 400 euroa maksaneen Advent -merkkisen kannettavan. Se on edelleen käytössä, mutta on jäänyt täysin jälkeen nykypäivän laitteistovaatimuksista. Pelkkä koneen käynnistyminen Windows-tilaan kestää useita minuutteja. Vistan lataaminen koneelle on täysi mahdottomuus. Olen jo tottunut siihen, että ehdin hoitamaan muita kotiaskareita sillä välin, kun koneeni käynnistyy.

En ole nostanut konetta työpöydältä enää sen jälkeen, kun huomasin akun purkaneen kaiken varauksensa. Akku kieltätyi myös ottamasta vastaan lisävirtaa, joten käytännössä konetta on käytettäbä jatkuvasti verkkovirralla. Se siitä kannettavasta.

Samalla nostokerralla kannettavan pohjasta tippui kaksi ruuvia. Sikäli erikoista, ettei kone ole juurikaan ollut kannettavassa käytössä.

Koneen runko on hyvin heppoinen. Se ei kestäisi jatkuvaa kanniskelua toisella kädellä.

Ostaja, varmista siis myyjältä, että laite on käyttökelpoinen vielä 2-3 vuoden kuluttua. Katso myös, että koneen runko kestää normaalin kanniskelun ja että akun teho riittää liikkuvaan käyttöön.

Vielä huomautus: Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole mollata halpoja kannettavia. Niistä löytyy varmasti myös hyviä vaihtoehtoja.