Microsoftin Surface -älypöytä on nyt kaikkien ihmeteltävänä Helsingin keskustan Kämp Galleriassa. IL-Digi kävi paikan päällä ihastelemassa uutuutta.

1241697296_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Satakiloinen kahvipöytä on ainoa lajissaan Suomessa. Pöytää pidetään Kämp Galleriassa julkisessa testissä, eli jokainen halukas pääsee kokeilemaan uutta tekniikkaa.

Kyse ei ole aivan tavallisesta kosketusnäytöstä, sillä Surface tukee monikosketustekniikkaa. Pöydän pinnalle ei tarvitse edes koskea, sillä pöydän alla olevat viisi infrapunakameraa tunnistavat sormen lähietäisyydeltä. Nykyisen influenssapelon vallitessa tämä on hyvä ominaisuus julkisissa tiloissa.

Microsoftin tavoitteena on kaupata pöytää juuri julkisiin tiloihin kuten ravintoloihin. Siksi pöydästä on haluttu tehdä erityisen kestävä. Valmistajan mukaan se kestää jopa päällä seisomista.

Pöytää voi käyttää useampi ihminen samaan aikaan, sillä Surface tunnistaa 52 eri kosketuskohtaa. Pöytä voidaan ohjelmoida niin, että se tunnistaa myös mistä suunnasta sormi tulee. Näin pöydällä oleva dokumentti voidaan kääntää katsojan suuntaan.

Mielenkiintoinen ominaisuus on erilaisten kuvioiden tunnistaminen. Pöydälle voidaan asettaa esimerkiksi arpalippu, minkä jälkeen pöytä kertoo onko lippu voittanut palkinnon. Esimerkiksi ravintolassa pöydän avulla voisi tulevaisuudessa tehdä tilauksen.

Microsoftilla on tavoitteena pudottaa pöydän hinta 1500 euron tienoille, jolloin se saattaisi kiinnostaa myös mattimeikäläisiä. Nykyisin pöytä maksaa reilusti yli 10 000 euroa.